Ondersteuning bij conflictbemiddeling

Als ondernemer kun je met zakelijke conflictsituaties te maken krijgen. Het liefst wil je een conflict zo snel mogelijk achter je laten. Je wilt je focussen op het ondernemen, want dat geeft energie. Conflicten daarentegen kosten energie. De praktijk wijst uit dat een zakelijk geschil tot een goed einde brengen, veel tijd en moeite kost en zeker niet altijd leidt tot een aanvaardbare oplossing voor beide partijen. Veelal zijn zakelijke conflicten door onderlinge communicatie en correspondentie uit de hand gelopen. Daarbij worden er allerlei randzaken bij het conflict betrokken, die feitelijk gezien niets met de aard van het geschil te maken hebben. De weg naar de rechter is voor vele een logische vervolgstap om de conflictsituatie te beëindigen.

Een juridische procedure is erg tijdrovend, vaak kostbaar en je komt veelal niet ‘on speaking terms’ met elkaar. Een uitstekend en voordeliger alternatief is mediation. Wij kunnen optreden als onafhankelijk mediator en gaan dan samen terug naar de kern van het conflict. Vanuit daar werken we samen naar een oplossing die aanvaardbaar is voor beide partijen. Er zijn diverse deelgebieden waarbij wij als mediator kunnen ondersteunen:
  • Conflicten tussen vennoten
  • Conflicten met klanten
  • Conflicten met leveranciers
  • Conflicten met externe dienstverleners
  • Interne conflicten
  • Conflicten met betrekking tot contracten
  • Conflicten met betrekking tot eigendom
Heb je een zakelijk conflict waar je zelf niet (meer) uitkomt? Heb je een conflict, wil je ‘on speaking terms’ blijven en samen tot een aanvaardbare oplossing komen? Neem dan contact op voor een oriënterend gesprek.

Scheiden als ondernemer?
Je bent ondernemer en je hebt samen met jouw partner de moeilijke beslissing genomen om te gaan scheiden. De onderneming zal dan zeker een onderwerp worden van de scheiding en zorgt voor meer haken en ogen. Het brengt de nodige extra vraagstukken met zich mee en in eerste instantie voeren emoties vaak de boventoon. Veel hangt ervan af hoe de zaken geregeld zijn. Vaak is er in de tussentijd een hoop veranderd. Dus waar begin je precies en hoe kom je er samen het beste uit, ook als jullie even niet lekker ‘on speaking terms’ zijn? En wat betekent dit precies voor je bedrijf? Voor je pensioen? Zijn er bijvoorbeeld kinderen, hoe zit dat dan met alimentatie?

De rechtsvorm van je bedrijf bepaalt voor een belangrijk deel hoe je de echtscheiding regelt. Je kunt een BV, VOF of eenmanszaak niet over één kam scheren. Daarnaast is belangrijk of er sprake is van een huwelijkse gemeenschap of van huwelijkse voorwaarden. Je wilt graag je bedrijf voortzetten, dus ligt het accent vaak op het verdelen van de waarde van het bedrijf. En niet zo zeer op het verdelen van het bedrijf. Bovendien heeft de echtscheiding ook vaak gevolgen voor het pensioen. Een ex-partner heeft recht op een gedeelte van het door de ondernemer opgebouwde ouderdom- en nabestaandepensioen. Dit kan vraagstukken opwerpen waarin zowel zaken richting de pensioenverzekeraar als belastingdienst afgestemd en geregeld moeten worden. Al deze zaken kunnen impact hebben op de continuïteit van het bedrijf.

Bij FB Adrem kunnen we je bijstaan en helpen om je scheiding in combinatie met een eigen bedrijf goed af te ronden. Met oog voor het menselijke aspect. En als doel om jouw scheiding goed en zorgvuldig te regelen, zodat je zowel zakelijk als privé de draad weer kunt oppakken. Om een eerste overzicht te krijgen kun je gebruik maken van onze scheidingswijzer. Een hulpmiddel om de aandachtspunten vast te stellen die in jouw geval belangrijk zijn. Klik hier om de scheidingswijzer te starten.

Ben je ondernemer en heb je besloten om te gaan scheiden? Wil je je scheiding goed en zorgvuldig afronden met oog voor de continuïteit voor je bedrijf? Neem contact op voor een oriënterend gesprek.