Hypotheken, leningen

Een hypotheek is een geldlening die je gebruikt voor het kopen van een woning. Bij deze lening dient je huis als ‘onderpand’ (lees: zekerheid van terugbetaling). Dit betekent concreet dat je geldverstrekker het recht heeft om het onderpand (het huis) te verkopen, mocht je niet kunnen voldoen aan de hypotheeklasten. Er zijn veel aanbieders en adviseurs op het gebied van hypotheken. Iedere aanbieder heeft daarin ook z’n eigen belang. En een hypotheek aan gaan doe je niet iedere dag en is vaak voor een lange termijn. Kijk daarom goed naar wat je voor nu en de toekomst graag wilt en neem dat mee in je overweging. FB Adrem kijkt graag vanuit jouw belang en situatie mee. Gezond kritisch en vanuit een onafhankelijke positie. We helpen je bij de keuze uit de verschillende hypotheekvormen, en natuurlijk de hypotheekrente, die het beste bij je past.

Dus wil je meer weten over een nieuwe of je huidige hypotheek?  Zoek je specifieke informatie over hypotheken en alles wat daarbij komt kijken? Vaak is er namelijk veel meer mogelijk dan je denkt. Bijvoorbeeld met steun van je ouders, een starterslening, financiering van een verbouwing. Maar ook het benutten van overwaarde voor je oude dag! Een eerste huis kopen is best spannend. Je hebt veel vragen en genoeg keuzes te maken. Wil je een bestaand huis kopen of toch voor nieuwbouw? Wat kun je maximaal lenen, met welke (bijkomende) kosten krijg je te maken bij het kopen van een eerste woning? Wij helpen je graag op weg!

Bestaande hypotheek: aflossen of niet
Extra aflossen op je hypotheek is populair, maar financieel niet altijd even slim. Bij veel huiseigenaren lijkt aflossen op de hypotheek de norm te zijn. Eén op de drie huiseigenaren heeft al eens vrijwillig afgelost en ruim een kwart overweegt tussentijds op de hypotheek af te lossen. Maar vraag je zelf eerst af: Wie wordt er aflossingsblij? Want aflossing heeft ook nadelen:
  •  Je gaat meer belasting betalen, omdat dan de te betalen rente (en aftrek) daalt.
  •  Geld dat je gebruikt om af te lossen zit ‘vast’ in je woning. Wat als je geld nodig hebt?
  •  Geld dat je gebruikt om af te lossen, kun je niet gebruiken om te beleggen.

Bestaande hypotheek oversluiten
Veel mensen willen graag lagere maandlasten. Het pluspunt van aflossen is natuurlijk dat je (bruto) woonlasten omlaag gaan. Maar met de huidige (historisch) lage rente is het vaak veel slimmer om je woonlasten niet omlaag te brengen door af te lossen, maar door je hypotheek over te sluiten/af te kopen. Bij oversluiten betaal je bijna altijd een boeterente, maar het voordeel in de komende jaren kan veel groter zijn. En de boeterente is aftrekbaar! Dus meten is weten. Andere bijkomende kosten zijn notaris- en taxatiekosten en vooral afsluitkosten. Maar ook deze kosten zijn ook aftrekbaar. En daarbij is het, verstandig om vooraf afstemming te hebben over deze kosten. In sommige gevallen kun je van extra vrije ruimte gebruik maken om wat bij te lenen voor een verbouwing, nieuwe keuken of update van je badkamer. Wij adviseren en helpen je graag verder om de mogelijkheden te verkennen op basis van wat jij belangrijk vindt.

Bestaande hypotheek en scheiden
Mocht het gebeuren dat jullie uit elkaar gaan of gaan scheiden, dan moet er ook financieel van alles geregeld worden. Zeker als jullie samen een hypotheek hebben afgesloten, als er pensioenrechten zijn opgebouwd. Enerzijds heb je te dealen met je emoties, anderzijds moet je ook allerlei praktische besluiten nemen. Wie krijgt wat? Hoe verdeel het opgebouwde pensioen, vermogen? Wordt het huis verkocht? Wil jij of je ex-partner in de woning blijven wonen en is dat financieel wel haalbaar? Neem de tijd om voor jezelf alles goed uit te zoeken en je wensen op een rij te zetten. Wij helpen graag om ‘on speaking terms’ tot een oplossing te komen die aanvaardbaar is voor beide partijen.