Erven en schenken

Waar en hoe komt je erfenis precies terecht? Wie wil je wat nalaten en hoe voorkom je (onnodige) erfbelasting. Er zijn verschillende manieren om erfbelasting te besparen. Elke situatie is anders en vergt een stukje maatwerk. Daarom is het verstandig om eerst advies te vragen aan een financieel planner of notaris. We kijken daarbij niet alleen naar de voordelen, maar ook wat de mogelijke nadelen en risico’s. Ook is het verstandig om hier iedere paar jaar over bij te praten. Want persoonlijke omstandigheden veranderen soms sneller dan je denkt of verwacht. Ook kan nieuwe of aangepaste wetgeving een goede constructie overbodig maken of zelfs nadelige gevolgen hebben. FB Adrem kijkt vanuit jouw financiële situatie, wensen en positie graag mee naar een optimale invulling.

Schenken
Je hebt er vast wel eens van gehoord, schenken met de ‘warme’ of ‘koude’ hand. Schenken met de ‘koude hand’ gaat om de erfenis. Schenken met de ‘warme hand’ doe je door tijdens je leven te schenken aan erfgenamen, daardoor laat je minder na. En betalen je erfgenamen straks minder erfbelasting. Er bestaat natuurlijk ook schenkbelasting. Maar er gelden wel veel vrijstellingen (bijvoorbeeld voor kinderen). Kinderen die nog geen 40 jaar zijn, mogen eenmalig een hogere schenking van hun ouders ontvangen. Dit geldt bijvoorbeeld ook als het kind ouder is, maar een fiscaal partner heeft die nog geen 40 is. Maar ook voor een dure studie, de aankoop van een huis of de aflossing van een hypotheek geldt een eenmalige (extra) hoge vrijstelling. Schenken op papier kan natuurlijk ook. Over deze schenking betaalt de ontvanger (boven de vrijstelling) schenkbelasting. Vervolgens leen je dit bedrag op papier weer terug. Daarmee voorkom je dat je het geld ook echt moet schenken. Er gebeurt dus niets, behalve dat er op papier een schenking is gekregen die terug geleend is. Na overlijden wordt de ‘lening’ afgetrokken van het erfdeel van de ontvanger en dat leidt tot minder erfbelasting. Uiteraard worden hier een aantal voorwaarden door de fiscus gesteld. Wat voor jou handig is hangt af van meerdere factoren en uiteraard van je financiële situatie. Als sparringpartner helpen we je graag!

Regel je (fiscaal) partnerschap!
Ben je gehuwd, heb je een geregistreerd partnerschap of woon je samen én je voldoet aan een aantal voorwaarden, dan profiteer je van een hoge vrijstelling voor de successiewet. Je betaalt dan minder erfbelasting als de partner overlijdt. En boven de vrijstelling betaal je een lager percentage erfbelasting. Stellen die minder dan vijf jaar samenwonen, zonder samenlevingscontract, betalen een veel hoger tarief en hebben maar een lage vrijstelling. Dat scheelt bij overlijden dus veel geld als erfbelasting afgedragen moet worden. Ongehuwd samenwonenden kunnen elkaar alleen wat nalaten als er een testament is waarin ze als erfgenaam benoemd zijn. Ook een aandachtspunt om goed te regelen!

Testament
In je testament kun je ook zaken zo regelen dat je erfbelasting bespaart. Je kunt bijvoorbeeld opnemen dat je kleinkinderen direct een bedrag van je erven. Want over de eerste € 20.946,-- betalen zij geen erfbelasting. Na jouw financiële situatie en wensen in kaart gebracht te hebben kun je dit verder bespreken met een notaris. De exacte invulling kan worden afgestemd op jouw specifieke wensen. Kortom, gespecialiseerd maatwerk waar wij jou met onze expertise in verder kunnen helpen.