Risico's bij arbeidsongeschiktheid

Heb je al eens nagedacht over het juist wel of niet afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)? Als zelfstandig ondernemer draag je zelf de financiële gevolgen mocht je arbeidsongeschikt raken. Anders dan bij mensen in loondienst hebben ondernemers geen recht op een uitkering van de overheid wanneer zij arbeidsongeschikt raken. Je zult hier dus zelf iets voor moeten regelen. Nou kun je denken ‘dat overkomt mij niet.’ of: ‘Ik word niet ziek, ik werk altijd’. Je neemt dan bewust een risico. Wellicht ook wel omdat je denkt of gehoord hebt dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) duur is. Toch is dat niet helemaal waar, want een AOV hoeft niet duur te zijn. Ook bij lichamelijk zwaardere beroepen is een passende oplossing mogelijk.

Let op: Nu kun je nog kiezen of je een arbeidsongeschiktheidsverzekering wilt afsluiten, in de toekomst mogelijk niet meer. Er zijn plannen voor een verplichte AOV voor alle ZZP'ers. Dit kan nog wel enige jaren, maar is wel iets om rekening mee te houden

Wanneer ben je arbeidsongeschikt?
Je bent in principe arbeidsongeschikt als je de werkzaamheden die horen bij jouw beroep aantoonbaar niet meer kunt uitvoeren door ziekte of een andere aandoening. Dit geldt uiteraard ook wanneer je deze gedeeltelijk niet meer kunt uitvoeren. In de meeste gevallen is de duur van arbeidsongeschiktheid tijdelijk. In kijkje in de statistieken leert dat bij ruim 80% van de gevallen de ondernemer binnen een jaar weer op de been is. Toch kan dit zorgen voor een behoorlijk lange tijd met minder of zonder inkomen. En lang niet iedereen heeft een finaciële buffer aangelegd om dit uit te zingen, dat zagen we al bij het uitbreken van de coronacrisis.

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering?
De exacte premie van de verzekering hangt vooral af van je beroep, leeftijd, het bedrag dat je wilt verzekeren en de gekozen eindleeftijd. Zo is een AOV voor bijvoorbeeld een freelance grafisch vormgever bijvoorbeeld lager dan die van een zelfstandige in de bouw. Het risico op arbeidsongeschiktheid is namelijk lager bij een kantoorbaan die minder lichamelijke risico’s kent. Ben jij benieuwd wat jij nodig hebt mocht je arbeidsongeschikt raken? En hoeveel een passende dekking kost in jouw situatie? Neem contact met ons op. Dan kijken we samen welke risico’s je het beste kun afdekken vanuit jouw specifieke zakelijke en persoonlijke situatie.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een AOV?
Wanneer je in de categorie valt van zware beroepen, bijvoorbeeld de bouw, dan kan de eindleeftijd van de verzekering vóór de AOW-leeftijd liggen. Dat betekent dat je zelf een buffer moet gaan opbouwen om de laatste jaren te overbruggen. Uiteraard zijn dit zaken die we meenemen in de financiële analyse en ons advies.